Cykeltur kostede mig en tand

tand implantat

I kender det sikkert godt: nytåret bringer tit en masse ønsker om forandringer med sig. Folk sætter sig med andre ord en masse nytårsforsætter. Nogle går på rygestop, andre går på vægttab og ja der findes sikkert en liste over de hyppigste nytårsforsætter. Jeg havde da også et, som jeg lige nu er lidt sur over. Mit var at blive mere sund ved at spise sundere mad og ved at få dyrket motion hver dag. Det sidste skulle vise sig at koste mig en tand og betyde at jeg skulle have et implantat sat i.

De gode intentioner

Jeg startede ved frisk mod den 2. januar og tænkte, at selv om der var lidt sne, så kunne jeg da godt cykle mig en god lang tur og rigtig blæst igennem. Det gik da også fint, indtil jeg skulle dreje ned af en mindre sti ned mod skoven. Bang, sagde det nemlig, og pludselig lå jeg halvt under min cykel, efter jeg havde slået en saltomortale ud over styret på den. Jeg mærkede med det samme, at der løb blod ud af min mund, og opdagede snart at en tand var slået ud. Jeg blev selvfølgelig panisk, da det jo ikke er så fedt at tabe en af sine blivende tænder.

Tandlægen kalder

Da jeg kom til tandlægen (hun havde heldigvis tid med det samme), var der ingen tvivl. Der skulle sættes implantat i og en ny tand ovenpå. Til gengæld forsikrede min tandlæge mig om, at det slet ikke ville kunne ses, at det ikke var min egen tand, men derimod et titanium implantat, der fungerer som rod og så en porcelænstand ovenpå implantatet.

Der var heldigvis hurtigt tid, da det jo var en slags akut sag. Jeg måtte bare sige til mig selv, at det trods alt var bedre at have et implantat end at være tandløs.

Selve indgrebet gik fuldstændig problemfrit, og jeg må sige, at min søde tandlæge havde ret. Man kan slet ikke se, at det ikke er min egen tand, der sidder ovenpå implantatet.

Tilbage til motionen

Jeg ved jo godt, at det ikke var cyklens skyld, at jeg faldt, men  nok derimod bare min egen dumdristighed. Nu har jeg meldt mig ind i et fitness center, så jeg kan holde mit sunde nytårsforsæt uden at glide og slå en tand eller flere tænder ud igen – gider ikke have flere implantater i end højst nødvendigt – så gammel er jeg jo heller ikke.