Kan du få gavn af en laser øjenoperation hos en øjenlæge?

Laser øjenoperation

Mange danskere døjer dagligt med synsproblemer, der skaber udfordringer både på jobbet og derhjemme. Det kan der være flere grunde til. En del er nærsynede, nogle er langsynede, mens andre har tynde hornhinder eller bygningsfejl. Fælles for mennesker med synsproblemer er dog ofte, at de behandler problemerne med enten briller eller kontaktlinser. Det er ofte anbefalingen fra optikere, der naturligvis gerne vil sælge briller og kontaktlinser. For en stor del af de synsudfordredes vedkommende er kontaktlinser eller briller da også gode og nemme løsninger. Der er dog en procentdel, der vil have meget støre gavn af at få en laser øjenoperation hos en øjenlæge eller øjenkirurg.

Laser øjenoperation – hvad går det ud på?

Det kan lyde både farligt og besværligt med en laser øjenoperation, men det er faktisk ingen af delene. En laser øjenoperation er egentlig ikke en operation i gængs forstand, da behandlingen ikke indebærer, at øjenlægen skal operere på dig med operationsudstyr. I stedet benyttes moderne laserteknologi, der på ca. 30 sekunder går ind og retter synsfejlen. En laser øjenoperation af nærsynethed foregår ved, at laseren skærer væv væk, således at hornhinden får en fladere krumning. På denne måde korrigeres synsfejlen, og synet bliver normalt. Ved en laser øjenoperation, der skal korrigere langsynethed, slibes hornhinden omvendt krummere. Derved opnår den langsynede patient et normalt syn. Under en laser øjenoperation for bygningsfejl benyttes laserteknologien til at udjævne uregelmæssigheder på hornhinden. Dette gør hornhinden mere ensartet og forbedrer dermed patientens syn.

Laser øjenoperation – hvad koster det?

Der florerer en del fordomme om, at laser øjenoperation er dyrt. Det er ikke helt sandt. En laser øjenoperation koster i omegnen af 15.000-20.000 kroner. Det kan virke som rigtig meget, men det er værd at huske på, hvor dyre alternativerne er. Tag for eksempel briller: Ofte skal man have mindst to par, der hver godt kan løbe op i 3.000-5.000 kroner. Dertil kommer så ofte solbriller med styrke, der også kan være ekstremt dyre. Og briller smides væk, går i stykker eller bliver slidt, hvilket betyder, at briller er en genkommende udgift. Med kontaktlinser er den løbende udgift mindre, men endnu mere tydelig. Som kontaktlinsebruger betaler du hver eneste måned et fast beløb for at have et kontanktlinseabonnement. Over årene kan dette løbe op i mange, mange tusinde kroner. Og kontaktlinser er – ligesom briller – ikke en endegyldig løsning på synsproblemer, men snarere symptombehandling. Det kan derfor godt betale sig at investere de 15.000-20.000 kroner i en laser øjenoperation, der én gang for alle kurerer synsproblemerne.

Laser øjenoperation – hvad er bivirkningerne?

Udover prisen er der en anden ting, der får visse mennesker til at fravælge en laser øjenoperation: frygten for smerte eller bivirkninger. Denne frygt er ganske ubegrundet. Selve laser øjenoperationen er helt smertefri. Du vil heller ikke have smerter efter operationen, og dit syn vil være normalt allerede inden for 24 timer. En laser øjenoperation kan ligesom alle andre former for operationer godt have bivirkninger. Enkelte patienter oplever fx at få hornhindebetændelse eller arvævsudvikling, som kan forringe synet. Dog er risikoen for forringelse af synsevnen efter en laser øjenoperation utroligt lav. Risikoen for bivirkninger ved laser øjenoperationer bliver også kun lavere med tiden, da mere og mere præcis laserteknologi udvikles. Hvis du vil være på den helt sikre side, så vælg en laser øjenoperation hos en øjenlæge, der benytter Carl Zeiss VisuMax Mel 90-excimer laser. Det er den mest præcise laserteknologi på markedet pt.